Таванът на цените на горивата създава изкуствен недостиг на пазара, който

...
Таванът на цените на горивата създава изкуствен недостиг на пазара, който
Коментари Харесай

Експерт: Таванът на цените на горивата създава изкуствен недостиг на пазара

Таванът на цените на горивата основава неестествен дефицит на пазара, който усилва цените за крайните клиенти.Това съобщи Калоян Стайков, икономист в Института по енергиен мениджмънт.  По думите му за България това надали ще има някакво отношение.
" В момента страната ни не усеща отстъпката от съветския нефт ", коментира  Стайков пред Българска национална телевизия.

Припомняме, че страните от Европейски Съюз се споразумяха за таван на цените на съветския нефт. Беше решено лимитът да се дефинира на 60 $ за барел с следваща промяна на всеки два месеца, считано от януари 2023 г.  Индикаторът ще бъде изменен по този начин, че да бъде най-малко с 5% по-нисък от настоящата експортна цена на  нефта Urals. Механизмът се ползва извънредно за доставки на нефт по море. Оограничението не визира транспортирането  на съветски нефт по тръбопроводи. Мярката няма да засегне България, защото в страната ни има дерогация, или частична анулация. Тя ще важи до края на 2024 г. 

Относно тематиката кой да поеме оперативния надзор над   " Лукойл Нефтохим " в Бургас Калоян Стайков коментира, че взимането на рафинерията под държавен надзор може да стане в изключителни условия.  " Това не е пазарна мярка ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР